Skip to main content

Lancer IV di Utusan Malaysia
UJIAN forensik sebenarnya tidak asing dalam dunia Islam kerana pernah dilaporkan bahawa Saidina Ali k.w. pernah menggunakan air panas semasa membuktikan kesan pada pakaian wanita di dalam kes rogol. Setelah air panas dicurahkan didapati kesan yang terdapat di pakaian adalah daripada telur bukannya air mani lelaki yang sekali gus membuktikan kejadian rogol tidak berlaku.
Pembuktian nasab di Mahkamah Syariah umpamanya sudah pasti akan lebih mudah sekiranya kaedah forensik diaplikasikan seperti ujian asid deoksiribonukleik (DNA).
Dengan perkembangan teknologi moden sekarang, pelbagai cara pembuktian kes boleh dibuat di mahkamah termasuklah kaedah forensik. Kaedah itu tidak lagi terhad kepada kes-kes pembunuhan mahupun yang melibatkan kecederaan malah turut boleh melibatkan aspek penulisan komputer, Internet, DNA dan sebagainya yang diterima di Mahkamah Syariah dan Sivil.
Justeru, baru-baru ini Persatuan Peguam-peguam Muslim Malaysia (PPMM) dengan kerjasama Kelab Peguam Muda Jordan (KPMJ) seliaan PPMM dan Education Malaysia Jordan (EMJ) mengadakan seminar Lancer IV dengan mengangkat tema Dunia Forensik: Mitos, Perundangan & Syariah di Universiti Al-Bayt, Jordan.
Acara tahunan itu disertai oleh lebih 300 orang pelajar Malaysia dari lima universiti utama di Jordan yang terdiri daripada pelajar Jurusan Syariah, Bahasa Arab, Perubatan, Pergigian dan Ekonomi.
Antara lain, program itu menyentuh tiga bidang utama iaitu pembentukan karier berkaitan penerokaan kepeguaman syarie, perbincangan ilmiah pengkhususan dan penerangan isu-isu semasa yang berlaku di Malaysia. Kesemuanya amat penting untuk difahami secara mendalam oleh para peserta semasa sedang menyambung pengajian, sekali gus membolehkan mereka membuat pertimbangan yang sewajarnya apabila menamatkan pengajian kelak.


- See more at: http://www.utusan.com.my/rencana/agama/mengarusperdanakan-syariah-1.169916#sthash.FicwJLoQ.dpuf


"Syariah Diperkasa, Kredibiliti Terbina"

Comments

Popular posts from this blog

Tatacara (prosuder) mal di mahkamah syariah

Info tentang Diploma Perundangan

Syarat Minimum Peguam Syarie Mengikut Negeri